MAJALAH PRASEKOLAH  TERBARU DI PASARAN MALAYSIA!

play

MENGIKUT KURIKULUM TERKINI

Majalah AWAL memudahkan guru merancang pengajaran dan pembelajaran. Setiap bulan, guru mendapat isi kandungan baharu yang se         lari dengan kurikulum standard prasekolah kebangsaan. Bahan ini digunakan bersama anak di tadika.

BERKONSEP DIDIK HIBUR

Pendekatan bersepadu ditonjolkan melalui pelbagai isi kandungan bertema yang menghiburkan. Tema berbeza diperkenalkan pada setiap bulan. Anak pasti teruja dengan isi kandungan baharu yang menghiburkan.

KEMAHIRAN BERFIKIR ARAS TINGGI

Memberi fokus kepada cara mengaplikasi, menganalisis, menilai dan mereka cipta. Isi kandungan berunsur KBAT dalam majalah ini mampu mencetus pemikiran anak sekaligus membentuk kanak-kanak agar lebih kritis, kreatif dan inovatif.

CABARAN MENJADI GURU TADIKA!

Adakah Anda Menghadapi Perkara Yang Sama?

Sebagai guru tadika, merancang pengajaran menjadi satu kewajipan. Tugas merancang bukan senang. Anda perlu pastikan objektif tercapai, pengajaran menarik supaya murid teruja, kena ikut kurikulum terkini pula. 


Kadang-kadang tak cukup masa! Tambah-tambah lagi masa nak merancang pengajaran, anda kering idea. Aktiviti apa yang nak dibuat ni? Apa susah… rujukan online kan banyak. Banyak memang banyak, tapi kena tapis juga. Kena pilih yang betul-betul sesuai dengan pengajaran yang nak dibuat. Mana nak sempat. Bagaimana pula dengan harapan ibu bapa?

“Anak saya dah boleh baca tak cikgu, anak saya dah boleh mengira tak cikgu”. Semua nak cepat, semua nak mudah. Tapi kan lebih baik jika tugas mendidik dikongsi bersama dan bukan diserahkan 100% kepada guru. 

Pasti mudah jika ada bahan rujukan yang mengandungi pelbagai isi kandungan lengkap dengan aktiviti untuk murid. Bahan yang boleh diguna di tadika dan juga di rumah. Guru gembira, murid teruja, ibu bapa lagilah suka!

KAMI TAHU APA YANG ANDA PERLUKAN!

Majalah 'AWAL' merupakan pilihan utama bagi ibu bapa dan guru kerana:

 • check
  Jimat masa dan wang kerana bahan yang disediakan menyeluruh dan pelbagai.  
 • check
  Isi kandungan selari dengan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK).
 • check
  Panduan mengajar untuk guru dan ibu bapa disediakan.

PENCETUS KEJAYAAN TADIKA NO.1!

SELARI DENGAN KURIKULUM STANDARD PRASEKOLAH KEBANGSAAN

Isi kandungan majalah disusun untuk memudahkan guru menyusun pengajaran dan pembelajaran sekaligus meningkatkan prestasi guru. Bahan baru setiap bulan sedia untuk digunakan bersama kanak-kanak.

PERKONGSIAN PENDIDIKAN MURID DAN IBU BAPA

Majalah boleh digunakan di tadika dan juga dibawa balik untuk digunakan bersama ibu bapa. Perkongsian ini memupuk minat belajar dan pengukuhan pembelajaran di tadika.

ELEMEN KEMAHIRAN BERFIKIR ARAS TINGGI

Isi kandungan berunsur KBAT yang mampu mencetus pemikiran murid-murid sekaligus membentuk kanak-kanak menjadi kritis, kreatif dan inovatif.

LENGKAP DAN MUDAH

Isi kandungan teks disertakan sekali dengan sisipan aktiviti yang berkait dengan teks sebagai pengukuhan. Setiap bulan ada isi kandungan baharu yang boleh diterokai bersama.

BERKONSEPKAN DIDIK HIBUR

Pendekatan bersepadu ditonjolkan melalui pelbagai isi kandungan bertema yang menghiburkan. Tema berbeza diperkenalkan setiap bulan.

KESEMUA MANFAAT INI DIGABUNG DALAM SATU MAJALAH!

KLIK IKON UNTUK PRATONTON

Dr. Nor Anita

Megat Mohd Nordin

PENGARAH PENERBITAN

Dr. Nor Anita Megat Mohd Nordin merupakan bekas pensyarah Fisiologi di Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia. Beliau telah berkhidmat selama 33 tahun dan telah menerbitkan sebanyak 23 buah artikel dalam jurnal, 47 buah abstrak/prosiding dan 5 buah buku. Sekarang beliau berkhidmat sebagai Pengarah Penerbitan di Al Ameen Serve Holdings dalam bidang pendidikan awal kanak-kanak.

Alifah Ab Aziz

KETUA PENGARANG

Mendapat pendidikan di Universiti Selangor dalam jurusan Pendidikan (TESL). Bertugas sepenuh masa sebagai editor penyelidikan di Al-Ameen Serve Holdings Sdn Bhd. Turut terlibat di dalam bidang pelatihan dalaman dan luaran bagi bahan-bahan pendidikan awal kanak-kanak.

e-BO​​​​​OKLET 

PERCUMA!

Kami hantarnya terus ke e-mel anda.


Iltizam Kami Dalam Bidang Pendidikan

Majalah AWAL menjadi edaran kepada semua peserta persidangan PERMATA International Conference 2016: Children Beyond Tomorrow di PWTC.

 • Siri “Cepat Baca” telah menerima Anugerah Buku Negara
 • Pakej-pakej pendidikan awal kami juga telah membantu banyak tadika sejak tahun 2001.
 • Pelbagai kursus pendidikan awal kanak-kanak telah dianjurkan untuk guru-guru tadika sejak tahun 2000.
play

“Majalah AWAL disusun mengikut peringkat usia anak dan sesuai digunakan bagi pembelajaran di tadika. Isi kandungan majalah adalah berdasarkan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan dan dipersembahkan dalam bentuk cerita dan aktiviti yang merangsang kemahiran berfikir anak. Majalah AWAL adalah satu bahan tambahan mengajar yang amat sesuai dimiliki oleh anak-anak di tadika”


Dr, Zainiah Bt Mohamed Isa

Pusat Penyelidikan Perkembangan Kanak-Kanak Negara

(UPSI)

“Majalah AWAL mempunyai kandungan yang memenuhi kurikulum yang ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. AWAL juga mempunyai kandungan dan kurikulum yang diajar untuk pendidikan awal kanak-kanak di peringkat global contohnya konsep Imam al-Ghazali.” 

Dr. Latifah Ismail

Fakulti Pendidikan Univetsiti Malaya

“Majalah AWAL menjadi rujukan buat guru saya sekiranya mereka kekeringan idea untuk mengajar sesuatu topik atau tajuk. Sebagai contoh, Tadika Cerdik Bistari ada menganjurkan program diniyah, jadi guru-guru saya menggunakan cerita-cerita yang ada dalam majalah AWAL dan mengolahnya dalam bentuk lokanan untuk diperembahkan kepada anak-anak.” 


Puan Azimah Ibrahim

Pengusaha Rangkaian Tadika Cerdas Bistari

(Seremban)

“Dapat je majalah AWAL, murid-murid terus tanya kali ni kita nak buat apa teacher? Semua excited nak cuba aktiviti yang ada dalam majalah seperti eksperimen, resipi dan kraf. Ibu bapa juga terlibat sama dalam proses pengajaran sebab saya bagi murid bawa balik ke rumah untuk buat bersama ibu bapa. Alhamdulillah perkongsian mendidik ini menjadi dengan sokongan ibu bapa.” 

Puan Fatimah Syam

Pengusaha Tadika Aura Khalif

(Senawang)

40
Tadika Menggunakannya
10
tahun pengalaman
100
Kursus Dikendalikan

Ingin ketahui isi kandungan Majalah AWAL? Lihat video ini...

LANGGAN AWAL SEKARANG!

 • check
  BIJAK BERBAHASA: Segmen yang memberi fokus kepada kemahiran literasi yang menerapkan kaedah fonemik. Segmen ini sesuai untuk pembelajaran murid secara individu atau bersama bimbingan ibu bapa. 
 • check
  CERIA MENEROKA DAN BERMAIN: Segmen yang menggabungkan elemen kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT). 
 • check
  BIAR BERADAB SAYANG: Merangsang pembentukan adab dan akhlak serta memupuk nilai-nilai murni. 
 • check
  AKTIVITI MINDA CERDAS: Kesinambungan daripada isi kandungan majalah yang didatangkan dalam bentuk sisipan dengan 13 aktiviti menarik untuk pengukuhan.