Aktiviti Tambahan untuk Anak Seawal 2 Tahun

2479

Bagi anak-anak yang baru mula hendak belajar membaca, kita biasanya terus terjun kepada huruf dan perkenalkan nama atau bunyinya.

Kita tunjuk huruf ‘a’ dan beritahu anak “ini huruf a”, ini huruf b, ini huruf c dan sebagainya. Masa malaikat Jibril menyampaikan wahyu kepada Rasulullah SAW, Jibril hanya berkata, “Iqra'”.

Masa tu tak ada pun buku. Al-Quran dibukukan lama selepas tu.

Maka sama juga dengan mengajar membaca – kita bermain-main dengan bunyi sahaja dulu. Inilah yang kita namakan phonemic awareness.

Phonemic awareness itu penting tetapi ianya hanya sebahagian daripada reading instruction. Ianya perlu diajar walaupun sekejap.

Kajian mendapati bahawa blending dan segmentation adalah 2 skill yang perlu diajar pada peringkat auditori. Belum masuk kepada memperkenalkan huruf secara visual ataupun teks lagi.

Oral activities ini antaranya ialah:

  1. Rhyming – Mana satu yang rhymepin, tin, van.
  2. Padankan perkataan yang bermula dengan bunyi yang sama – pen, pensel, pin, semut.
  3. Gabungkan bunyi mmm aaa nnn – man.
  4. Apakah bunyi di awal perkataan bas?

Semua ini dilakukan secara auditori. Jangan tunjuk hurufnya macam mana, macam mana lagi.

Aktiviti sebegini boleh dimulakan dari awal lagi setiap hari untuk 2-3 minit sambil-sambil apabila anak sudah boleh bercakap – 2 tahun ke 3 tahun.

Ini tambahan untuk aktiviti biasa kita dengan anak. Aktiviti membaca buku bersama anak, aktiviti berbual-bual dengan anak – yang itu mesti diteruskan. Selamat mencuba.

Selamat Mencuba! Share jika bermanfaat

 

Pernah berkhidmat sebagai guru bahasa. Berpengalaman mengendalikan kursus-kursus peringkat prasekolah untuk ibu bapa dan guru di serata Malaysia. Kini bertugas sepenuh masa sebagai Pegawai penyelidik, penulis dan perunding di Al-Ameen Serve Holdings Sdn Bhd. bagi kaedah Cepat Membaca ‘Cepat Baca’ , ‘I Can Read’ dan ‘Bacalah Jawi’. Pernah muncul dalam rancangan ‘Wanita Hari Ini’ TV3, Astro, Selamat Pagi Malaysia, Radio 24 dan IKIM.