Authors Posts by Zairani A. Hamid

Zairani A. Hamid

Zairani A. Hamid
38 POSTS 0 COMMENTS
Pernah berkhidmat sebagai guru bahasa. Berpengalaman mengendalikan kursus-kursus peringkat prasekolah untuk ibu bapa dan guru di serata Malaysia. Kini bertugas sepenuh masa sebagai Pegawai penyelidik, penulis dan perunding di Al-Ameen Serve Holdings Sdn Bhd. bagi kaedah Cepat Membaca ‘Cepat Baca’ , ‘I Can Read’ dan ‘Bacalah Jawi’. Pernah muncul dalam rancangan ‘Wanita Hari Ini’ TV3, Astro, Selamat Pagi Malaysia, Radio 24 dan IKIM.

Kesilapan Ibu Bapa Apabila Mengajar Anak Membaca

Masalah besar apabila mengajar, mengajar, mengajar, tengok-tengok, rupa-rupanya anak kita bukannya sudah boleh membaca tetapi menghafal. Mula-mula, anak tu baca laju saja. Hati kita sudah...

Bagaimana Mahu Mengajar Anak yang Aktif?

Anak aktif ataupun lebih mudah dikatakan sebagai anak yang tidak tahu duduk diam. Apakah kaedah mengajar yang boleh diaplikasikan jika anak kita tergolong dalam...

5 Perkara Besar dalam Kemahiran Membaca

Kenapa kita mesti boleh membaca? Ramai orang akan menjawab membaca jambatan ilmu - membaca untuk menambahkan ilmu. Memang betul. Tapi cuba kita take one step...

Betulkah Nina dah Pandai Membaca?

1. Pengulangan itu penting untuk mengukuhkan kemahiran. 2. Pengulangan adalah dalam bentuk mengulang-ulang sesuatu kemahiran bukan mengulang-ulang teks bacaan sehingga hafal. 3. Pelbagaikan aktiviti mengajar contohnya...

Asah Kemahiran Membaca Anak Dengan Kad Imbasan

Biasanya kita akan ajar anak membaca dengan perkataan yang mudah dahulu seperti mata, buku, bola dan lain-lain. Itu namanya suku kata terbuka. Ia mudah kerana...

4 Tip Melatih Anak Cintakan Membaca

Adakalanya, anak susah hendak buka mulut membaca. Bukan dia tak tahu tetapi mereka ni 'just refuse' untuk berlatih membaca. Ada antara kita yang tertanya-tanya...

Apa Itu Membaca?

Ramai di antara kita  tidak  faham apa itu membaca. Fahaman seperti di atas adalah  satu fahaman yang biasa bagi kebanyakan ibu bapa. Rata-rata, kita...

Membaca Dan Anak Anda

Membaca adalah kemahiran tertinggi seseorang manusia Hakikatnya, hanya manusia yang boleh membaca dan menulis. Walaupun ada kajian yang mengatakan haiwan juga boleh membaca, namun caranya...
8,765FansLike
1,015FollowersFollow
212SubscribersSubscribe

ARTIKEL MENARIK

10 Tips Guru Penyayang, Murid Riang

1.Layani anak-anak dengan kasih sayang dan senyuman ikhlas yang manis. 2.Pastikan anak-anak pulang ke rumah dalam keadaan kenyang dan selesa. 3.Pastikan anak-anak dipulangkan dalam keadaan bersih...

Komedi Membijaksanakan Anak-anak

Ketawa mampu menghubungkan perasaan dan membantu kanak-kanak menjadi lebih bijak. Hal ini kerana mereka berupaya membezakan bila waktunya untuk seseorang menjadi serius dan bila...

7 Tip Agar Anak Mencintai Masjid

Sering kali kita mendengar rungutan, “Susahnya anak saya nak ke masjid, terutama sekali waktu subuh”. Jadi di sini saya kemukakan 7 Tip untuk kita...

Amalan 5 Sayur-sayuran dan Buah-buahan

Pemakanan sihat perlu dimulakan dari bayi dan diteruskan sehingga usia kritikal iaitu usia prasekolah. Kanak-kanak yang dibiasakan dengan rutin menu sayur-sayuran dan buah-buahan setiap...

Adakah Penggunaan Gajet dalam Pendidikan Peringkat Awal Menghasilkan Kanak-kanak yang Lebih Bijak?

Teknologi sentiasa berkembang dari semasa ke semasa. Namun demikian, apakah perkembangan tersebut memberi manfaat kepada kanak-kanak, khususnya dalam konteks pembelajaran peringkat awal kanak-kanak?  Secara...